peter gry jørgensen

hjemomprojekterdebatundervisningdownloadsinspiration

Jeg har siden 2015 holdt foredrag, undervist, lavet teambuilding og afviklet workshops. Herunder er et overblik over hvilke forløb jeg holder mest af at tilbyde. Alle forløb kan tilpasses de enkelte formater - alt fra længerevarende undervisningsforløb med teori og praksis til korte oplæg, hvor koncepter og begreber præsenteres.

Min faglige baggrund for disse forskellige forløb er dels min uddannelse som natur- og kulturformidler fra Københavns Professionshøjskole, men ligeså arbejdserfaring fra Krogerup Højskole, Ollerup Højskole, Gerlev legepark og Legeskibet, en uddannelse som cirkustræner, mange EU-kurser med fokus på non-formel uddannelse (hvordan vi lærer med, af og i grupper), 10 års erfaring som kulturaktivist på Sydfyn, festivalarrangør mmm.

Udeliv // mudder

Inspirationsforløb for institutioner eller forældre

Hvordan kan vi arbejde og være mere udenfor med børn? Hvordan kan vi bruge selv de våde og kolde årstider som en medspiller i dagligdagen? Hvorfor er det vigtigt, at være ude med børn?

Med simple didaktiske greb og tilgange hentet fra bl.a. naturforbindelse (nature connection) og tracking vil jeg introducere forskellige metoder til at have et naturligt udeliv med børn. Sammen med børnene skal vi undersøge kendte såvel som ukendte udearealer, og vi skal involvere kreativitet og leg til at forstå den verden, der omgiver os. Ved at sanse, opleve og forbinde os med vores omgvielser, bliver vi for det første stimuleret på en anderledes måde end indelivet kan tilbyde, men vi forstår også os selv som en del af noget større.

Der vil både være simpel artgenkendelse, en vifte af fysiske aktiviteter samt generelle reflektioner og overvejelser til de voksne omkring, hvordan vi sætter rammer for udelivet, som er trygge for både børn og voksne. Ideelt vil forløbet afvikles med både børn og voksne efterfulgt at tid til at kunne evaluere og reflektere med de voksne uden børn.

Legeforløb // selvforglemmelse

Alt fra kamplege med høj puls over traditionelle folkelege til tænkelege, hvor psyken kommer i spil. Vi skal konkurere og arbejde sammen - alt sammen tilpasset den specifikke målgruppe. Legen er unik, da den får os til at glemme os selv, hvad vi skal spise til aften, og hvem der henter ungerne. Legen foregår i øjeblikket og kræver nærvær og samvær. Legen kan få mennesker til at mødes, når håndtrykket overskrides og vi pludselig oplever os os selv i en gruppe, der sammen gør fjollede og uplanlagte ting. Dette forløb kan naturligvis afvikles for børn, men i virkeligheden elsker jeg at lege med voksne, fordi vi i dette forløb kan genfinde en umiddelbar glæde og samværsform, som vi ofte glemmer.

Jeg har mange års erfaring med at tilbyde trygge og sjove forløb for alt fra Svendborg Kommune til 2-dages forløb for LEGO-koncernen. Selvom "leg" for mange kan vække grumme minder fra pinlige og ubehagelige oplevelser, så vil jeg gøre mit yderste for at ingen føler sig udstillet og utilpas.

"Peter er en dygtig formidler med god kontakt til sit publikum, uanset om der er tale om skolebørn, kursusdeltagere eller værtsbyernes beslutningstagere på visionssejlads. - Rasmus Casper, projektleder på Legeskibet

Kultur // hvem gider?

Hvad er kultur? Hvem er det til for? Hvad er forskellen på kultur og kunst? Hvad skal det kunne? Hvad er dansk, og hvem kan definere det?

Kultur betyder mange ting. Med dette forløb undersøges det, hvordan vi overhovedet kan snakke om kultur, og hvilke forskellige faldgrupper der kan opstå i denne samtale. Vi vil bl.a. undersøge kultur som en politisk kampplads, samt hvordan et bredt kulturbegreb kan udvide vores forståelse af kultur i dagligdagen.

Vi vil kigge bag om kultursektionen, væk fra scenen og i højere grad fokusere på 'det levede liv' som arena for dette kulturbegreb (kultur som praksis). Vi vil undersøge demokratisk kultur, samtalekultur, frivillighedskultur mm. Forløbet vil berøre begreber såsom diskurs, privilegier, og ofte vil undervisnigen have elementer af egne undersøgelser indblandet.

Målet med forløbet er at give deltagerne værktøjer til aktivt at diskutere og debattere kultur og kulturpolitik i dagligdagen. Derudvoer vil et længerevarende forløb rumme muligheder for selv at deltage i og møde kulturinstitutioner, der på forskellige vis arbejder med et bredt kulturbegreb.

Bevægelse // flyt dig

Hvad er vores kroppe hver især bygget til? Hvordan kan jeg bevæge mig naturligt i min hverdag? Hvad betyder alsidighed i min bevægelsespraksis? Hvordan bliver det sjovt at bevæge mig igen?

Med elementer fra funktionel træning, natural movement og cirkus vil en anderledes tilgang til bevægelse udfoldes. Vi skal lege og udforske, hvad vores kroppe kan og ikke kan. Vi vil skabe bevægelser og blive berørt af dem. Vi vil undersøge koblingen mellem vores kroppe og hoveder og bryde med denne dualisme. Forløbet stræber mod at give deltagerne værktøjer til at bygge daglige rutiner, designe en hverdag med bevægelse og genfinde den umiddelbare glæde ved at bevæge sig.

Forløbet undersøger, hvordan bevægelse ikke behøver at være mekaniske gentagelser for at nå et bestemt mål. Derimod ønskes der er skabe rum for at bevægelse af sjovt, nødvendigt og mest af alt naturligt. Gennem leg vil kroppenes forskelligheder opleves og diversitet og mobilitet vil være i højsædet frem for styrke og fleksibilitet.

Modstand // robust

Hvordan bliver vi robuste - som kroppe, som borgere og som samfund? Hvorfor skal vi egentlig ikke springe over hvor gæret er lavest? Og hvordan reagerer du, når du bliver presset?

Dette forløb vil undersøge modstandsdygtighed i forskellige formater og reflektere over, hvordan daglige rutiner og friktion i hverdagen kan øge vores robusthed og handlerum overfor de store og abstrakte kriser i verden. Deltagerne inviteres til at undersøge, hvilke handlinger der har konsekvenser, og hvilke der ligegyldige, hvornår vores engagement er livsnødvendig og hvornår vi ingen spor sætter. Gennem forskellige begreber som kontroltab, komfortzone, resilliens og et bredt kulturbegreb vil forskellige perspektiver på emnet belyses.

Forløbet ønsker at skabe et trygt rum, hvori deltagerne i fællesskab kan undersøge, hvordan modstand på krop og sind kan øge vores modstandsdygtighed. For derved at skabe individer og fællesskaber, der aktivt kan tage del i vores fælles verden.

I længerevarende forløb vil vi f.eks. berøre vinterbadning, håndværk, fysiske folkelege, blafning, klatring, frivillighed mm. Desuden vil teori om begrebet ressiliens (resillience) blive inddraget.